UNIKA

Når jeg brænder mine krukker i en Rakubrænding, foregår det i en primitiv udendørs og åben gasovn. Med en enkelt gasflamme varmer jeg ovnen op til 1020-1040 grader, dette tager 20-30 minutter og jeg brænder kun en krukke af gangen for at opnå det optimale resultat. Mens ovnens temperatur stiger, skal krukken nøje overvåges i ovnen. Gennem et hul i ovnens låg kan temperatur-stigningen følges, så den begyndende smeltning af glasuren kan ses. Når glasuren på krukken når den rette temperatur, bobler den først voldsomt op og i løbet af ganske kort tid smelter glasuren en anelse, indtil boblerne brister.  Dette sker på få sekunder, og det er meget vigtigt at være parat til at tage krukken op, så snart den sidste boble er sprunget. Hvis man ikke er opmærksom, kan krukken let blive overbrændt, glasuren bliver kedelig at se på og krukken må kasseres. Jeg arbejder ofte med ekstremt tykke lag af glasurer, der med sine sejlende tykke plamager får lov til at sætte sit præg på den enkelte krukkes udseende og udtryk.

Når glasuren er sintret, tages den rødglødende krukke op af den ca. 1000 grader varme ovn med en tang. Mødet med luften gør at glasuren krakelerer og når jeg efterfølgende reducerer med savsmuld eller andet brændbart materiale, har jeg afgørende indflydelse på fremkaldelse af farven i glasuren. Savsmuldet lukker for ilten og krakeleringerne og de uglaserede flader reducerer sort.

Raku er en spændende brændingsmetode. I åben ild, røg og kamp opstår en unika-krukke. Netop denne brændemetode giver den enkelte krukke sit eget særpræg. Krukkerne bliver levende på en helt speciel måde og i samspillet med formgivningen, kan de beundres for deres særegne skønhed.

Tilbage til UNIKA

På en smuk vinterdag med snedriver omkring gasovnen. Ovnen emmede af varme og da tidspunktet var inde, til at blive taget ud af den ca. 1000 grader varme ovn, fik jeg en rulletur i en snedrive. Jeg blev derefter lukket inde i en tønde med savsmuld. Ilten blev taget fra mig og reduktionen åd sig ind i hver sprække og krakelering. Ud kom jeg som ”mig" 


Adresse:


Laila Stenderup
Vejrholm 9, Øster Uttrup
9220 Aalborg Ø